Skip to main content
All

Elitloppet

By 22 May 2023No Comments

Elitloppet är en prestigefylld hästkapplöpning som äger rum årligen på Solvalla travbana i Sverige. Det är ett av de mest efterlängtade och firade evenemangen inom europeisk hästkapplöpning och har ägt rum sedan 1952. Själva evenemanget består av två stora lopp: Elitloppetfinalen, som hålls på en lördag i slutet av maj eller början av juni, och Grand Prix Stora Pris, som hålls på söndagen. Båda tävlingarna är öppna för travhästar från tre år och uppåt, med båda könsindelningarna representerade.

Under tävlingsveckan anordnas flera aktiviteter för allmänheten, t.ex. autografsessioner med förare och andra kändisar, intervjuer med världskända tränare och ägare samt seminarier om hästvård, träning och hälsa. På lördagskvällen efter Elitloppetfinalen anordnas en fest av den svenska kanalen TV4 med livemusik och underhållning. Detta evenemang anses ofta vara den svenska hästkapplöpningens höjdpunkt, med en stor prispott på 1 miljon dollar som delas ut till den vinnande föraren utöver andra utmärkelser, bland annat läderjackor till alla deltagare i varje lopp.

Elitloppet Final består av 16 travhästar som tävlar i två heat runt en 1,5 km lång bana (1600 meter). En lottning av startpositioner äger rum före varje heat, vilket avgör vilka mål varje travare startar från och slutligen vem som går till final från varje heat. Det första heatet består av åtta hästar medan det andra heatet också består av åtta hästar, men de består av de hästar som inte redan har eliminerats från tävlingen på grund av sin placering i antingen heat 1 eller 2. De två travhästar som slutar först i varje heat går sedan vidare till en spännande final där endast en av dem kommer att bli utsedd till mästare.

Grand Prix Stora Pris är en annan populär tävling på Elitloppet – den omfattar 20 hästar som tävlar på tio varv runt en halvmil (800 meter). Detta lopp har på senare tid blivit mer konkurrenskraftigt och fler högprofilerade förare deltar varje år från bland annat Frankrike, Norge, Italien och Finland.

Elitloppet har en otrolig historia – kända personer som den legendariske föraren Åke Svanstedt har nått stora framgångar under sin tid i detta ikoniska evenemang. Än idag fortsätter många förare att tävla tillsammans med nuvarande superstjärnor som Björn Goop som har vunnit flera evenemang under sin karriär här på Elitloppet. Vi får inte heller glömma några otroligt begåvade ägare – vissa kommer tillbaka varje år och tar med sig sina imponerande hästar på jakt efter ära!

I dag är Elitloppet fortfarande en av Europas främsta destinationer när det gäller hästkapplöpning – med sitt långa arv som ger mycket förväntan varje år inför den stora finalhelgen full av spänning och underhållning – både på och utanför banan!

Helapotten.se är en community för dig som gillar sportsbetting, trav samt poker.

svenska-spel-logo-helapotten

ATG_Huvudlogotyp